IMG_4991

Skreirygg, bacon & sambal oelek

Skrei – Norsk torsk när den är som allra bäst!

En gång om året lämnar den lekmogna torsken Barents hav och vandrar söderut. Under januari vandrar miljontals lekmogna torskar mot Lofoften och den nordnorska kusten. Skreiens långa resa genom det strömma kalla vattnet gör fisken muskulös och välsmakande, med ett vitt fast kött. Och det är först nu, efter hundra mils vandring, som torskens namn övergår till Skrei. Ordet kommer av det gammelnorska ordet skrida, som betyder just: vandra. 

Under den korta period Skrei finns i fiskdisken bör man passa på att njuta av denna delikata fisk! Det är också bra att veta att du kan njuta av Skrei med gott samvete.

Ingredienser

4 pers

  • 800 gram skreirygg
  • 1 röd lök
  • 1 paket bacon
  • 4 msk flytande smör
  • 1 msk olivolja
  • 1-2 tsk sambal oelek (beroende på hetta)
  • 2 vitlöksklyftor
  • Färsk persilja (efter tyckte)
  • salt, peppar, timjan, salvia

Gör så här:

  • Finhacka lök och skär baconskivor tunt. Stek lök och bacon tillsammans i ca 3 minuter.
  • Ringa smör och olivolja i en ugnsfast form. Klicka i sambal oelek, pressad vitlök, salt och peppar. Rör om alltsammans i den ugnsfasta formen.
  • Lägg torskryggen i den ugnsfasta formen och strö över persilja.
  • Salta och peppra och strö över ytterligare örter om så önskas. Tips på örter: Salvia, timjan.
  • Häll lök– & baconröran ovanpå fisken.
  • Låt gå i ugn i ca 15 minuter. Ös fisken med smöret några gånger under tiden.

    Tips på tillbehör: pressad potatis eller krossad potatis.
    Servera med valfria grönsaker!

Scroll to Top