Sejrygg med räkröra & brynt smör

Sejrygg med räkröra & brynt smör

Sej, gråsej eller pollachius virens som den heter på latin är en stor kraftig fisk tillhörande torskfamiljen.
Sejen är vad man kan kalla för torskfamiljens fula ankunge och hamnar därför ofta i fiskpinnar eller färdiga fiskbullar.

Vilket är synd för denna goding är lika enkel att att tillaga som torsken, dessutom finns det gott om den.
Sejryggen funkar lika bra som torskryggen att lägga på grillen eller i ugnen och klassiska tillbehör som vi traditionellt använt till just torskrygg funkar mycket bra även till en Sejrygg.

Nyckeln till en lyckad Torsk eller Sejrygg är att rimma fisken ordentligt innan tillagning dvs saltning, detta görs för att fisken skall bli riktigt fast och dela sig fint på tallriken.

Receptet är baserat för 4 personer.

 

 

Ingredienser

800 gr Sejrygg (be oss dela den i lagom stora portionsbitar om du så önskar)
2 hårdkokta ägg
400 gr Sjöfolkets handskalade räkor
Färska dillkvistar
Riven pepparrot efter smak

Tillbehör
100 gr smör
Kokt potatis

Gör så här:

  • Lägg fisken på ett stort fat och gnid in rikligt med salt (torr rimma) låt fisken rimmas i minst 30 min.
  • Koka, skala och hacka äggen
  • Häll av laken från de handskalade räkorna och skölj räkorna i kallt vatten för bästa smak. (låt dem rinna av en stund)
  • Blanda samman ägg, dill, räkor och pepparrot till en röra, toppa med peppar.
  • Torka av Sejryggen och lägg dem i en ungsfast form, dra ett par varv med pepparkvarnen över fisken.
  • Baka i mitten av ugnen på 125°C  tills innertemperaturen når 48°C (använd en termometer på fiskbitens tjockaste del.)
  • Bryn smöret:
    Lägg smöret i en kastrull och smält det på hög värme. Fortsätt värma smöret under vispning tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft.
  • Placera fisken på en tallrik och lägg därefter på ägg & -räkröran, toppa med nybrynt smör.
  • Servera med kokt potatis och en sallad.

Scroll to Top