Sommarrecept

Recept till hela sommaren

Testa att göra en egen flädergravad lax till midsommarbordet. Grillade pilgrimsmusslor till lördagens middag. Minska på matsvinnet genom att göra en snabblunch på den överblivna matjessillen på söndag.

Flädergravad lax till midsommarbordet
Ingredienser till gravning:

1 kg laxfilé
2 dl koncentrerad fläderblomssaft
2 msk pressad Citronsaft
1 dl socker
0,5 dl salt
ca 2 tsk grov vitpeppar
1 dl Hallands Fläderbrännvin
Hackad färsk dill

Tillbehör:
Dill
Gräslök
Rädisor
Citronzest

Gör så här med laxen:
Blanda samman alla ingredienser utom laxen. Lägg laxen och blandningen i en påse och låt ligga i kylskåp i två dygn. Vänd mellan varven.
Servera den skivade laxen på ett stort fat, garnera med klippt gräslök, dill, skivade rädisor och citronzest. dekorera med stora fläderklasar.

Grillade pilgrimsmusslor med sparris och chilimajodipp

Ingredienser till 4 personer (tilltugg)

12 Pilgrimsmusslor
Färsk späd sparris
Olja
Salt
Peppar

Majonnäs:
1 äggula
1/2 msk dijonsenap
1/2 msk vinäger
2-3 dl olja
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk soja
2 tsk srirascha-sås

Gör såhär:
Majonäs: Vispa äggula, senap, vinäger och häll långsamt i oljan. När den börjat tjockna droppa i oljan tills majonnäsen känns riktigt krämig och fast. Pressa i vitlöken och smaka av med chilisås och soja. Förvara i kylen. Olja in grillgallret så att musslorna inte fastnar, gnid in sparris och musslorna med olja och salt, peppra med svartpeppar. Grilla sparrisen mjuk och tills den fått fin färg. Grilla pilgrimsmusslorna ca 3-4 minuter på varje sida, servera direkt tillsammans med majodippen och färsk pressad citron.

 

Restlunch på matjessill

Ingredienser till 6 personer:

6-8 matjesfiléer i lag
1 liten rödlök
1 litet syrligt äpple
1 burk kapris
1 msk smör
2 tsk honung
1 citron i klyftor
salt och peppar
3 ägg
1 dl gräddfil
färsk dill
rågbröd

Gör såhär:
Fräs rödlök, äpple och kapris i en klick smör i en medelvarm panna. Tillsätt honung och pressa över citron, smaka av med salt och peppar.
Koka ägg till önskad konsistens, kyl ej ner dem efter kokning. Lägg upp matjesfiléerna på tallrik och strö över rödlöksmixen, kokt hackat ägg och klippt dill. Klicka på gräddfilen och servera tillsammans med rostade eller stekta skivor rågbröd.