laxsida

Påskens ugnsbakade lax

Ugnsbakad laxsida är ett perfekt inslag på buffén eller som en festlig middagsrätt. Till påsk passar den fint med rostad potatis och örtsås. En uppskattad, lättlagad maträtt där den till största del sköter sig själv i ugn. Dessutom kostar laxfilé hos oss endast 179:-/kg denna vecka. 

Vill du ha fler tips på tillagning hjälper vi dig gärna i butiken! 

Ingredienser

Laxsida: 
Bakplåtspapper
800 g laxfilé
0,5 msk flingsalt
1 tsk chiliflakes
1 tsk kummin
0.5 tsk råsocker
1 citron
1 msk olivolja

Ugnsrostad potatis: 
600g rostad potatis
1-2 st vitlöksklyfta
1 msk olivolja
100g färsk bladspenat
150g sugarsnaps
1 rödlök

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Börja tillaga den rostade potatisen. Skölj och skär potatisen på mitten. Skala vitlöksklyftorna och krossa dem lite lätt med gaffel. Lägg alltsammans på en ugnsklädd plåt och tillsätt olivolja och salt efter behov. Sätt in i ugnen och tillaga i 30-40 minuter. När den rostade potatisen är färdig och dags att tas ut ur ugnen tillsätts spenat, sugarsnaps och rödlök.

Börja därefter tillaga laxsidan.

Lägg laxsidan på plåt klädd med bakplåtspapper.
Blanda, flingsalt, chiliflakes, kumminfrön och råsocker tillsammans med rivet citronskal. Gnid in blandningen på laxsidan ordentligt. Ringla därefter över olivolja. Dela citronerna och lägg halvorna bredvid laxen på plåten. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader, sätt potatisen längst ned i ugnen och tillaga laxen i ugnen i ca 25 minuter.

Servera med Sjöfolkets örtsås!

Receptet är baserat på 4 personer. 

 

Scroll to Top