koljafile

Kolja i krämig örtsås

Kolja, en torskfisk med ett delikat kött som sticker ut bland andra vita saltvattensfiskar. Koljafilén är nästintill genomskinlig och när koljan tillagas blir den skinande vit och fast i köttet.

Kolja är rik på
– protein
– jod
– vitamin b12
– kalium
– selen

Med andra ord, en riktigt näringsrik fisk man bör äta mycket av!

Veckans fisk under vecka 3: 114:-/kg

Ingredienser

2 portioner.

400 gram koljafilé
En nypa eller två med havssalt
1 msk smör
3 msk hackad dill
3 msk hackad persilja
2 msk finhackad rödlök
0.75 dl  crème fraiche
1 1/4 dl vispgrädde
svartpeppar & salt 

Gör så här:

  • Salta koljafilén med havssalt på båda sidor. Låt dra 10 min.
  • Skölj bort saltet under rinnande kallt vatten. Torka därefter fisken torr med hushållspapper.
  • Lägg koljafiléerna i en smord ugnsform.
  • Bryn dill, persilja och rödlök i smöret i ca 3-5 min.
  • Tillsätt crème fraiche & grädde. Låt koka upp.
  • Smaka av med lite salt och svartpeppar.
  • Häll såsen över fisken och stek mitt i ugnen.

Använder man stektermometer bör fisken ha en innertemperatur på 48-50 grader när den tas ut ur ugnen.

Har man ingen stektermometer kan man tillaga fisken på 160 grader i 5-8 min beroende på ugn. Fisken är färdig när den lätt skivar sig i köttet (vilket man också ser på bilden). 

Servera med kokt delikatesspotatis!

Scroll to Top