Skreirygg med avokadosalsa

Carls skreirygg med avokadosalsa

Carls skreirygg med avokadosalsa är ett finfint recept som vår finfina kock säger att man verkligen borde tillaga om man gillar både skrei och asiatisk mat!

Det som är fantastiskt är att skrei kommer från världens största torskbestånd och som vi tidigare nämnt är den hållbara hanteringen av beståndet godkänt av både WWF och MSC. Det tycker vi är otroligt bra och vi hyllar både skreien och dess norska fiskare som går in i skreifisket till 100%. Det är ju också helt makalöst vilken resa skreien faktiskt gör. En 100 mils lång resa från Barents iskalla hav till de något varmare vattnen vid Nordnorges kust. Norska fiskare kallar skreifisket för ett underbart stim av vitt guld. För oss är det fantastiskt att få in Skrei till den bredd att vi kan sälja fisken till er kunder för bra pris!

Carls skreirygg med avokadosalsa är också helt fantastiskt.
– Den här skreiryggen blir tillagad med en asiatisk touch, vilket jag nästan hela tiden använder i min matlagning. Det blir otroligt goda smakkombinationer!

Carl väljer att rimma skreiryggen innan tillagning eftersom köttet får en mer framtoning i smak och köttet blir lite fastare.

Såhär rimmar du skrei till 4 port:
Ingredienser:
1 liter vatten, 1 dl salt, 0.5 citron.
Sjud 2 dl av vattnet tillsammans med saltet tills det löst sig. Häll i resterande salt och skalet från en halv citron och kyl ner. Lägg i skreiryggen och låt rimma fisken i lagen i ca 30 minuter. Skölj därefter av fisken.

Ingredienser

Skreirygg
Smör
Avokado
Vårlök
Spansk peppar
Koriander
Limezest + saft
Gurka
Citron
Socker
Sesamfrön

Gör så här:

Rimma skreiryggen. Lägg den därefter med skinnsidan upp i en ugnsfast form. Klicka på smör på toppen av skinnet.
Tärna en härligt mogen avokado. Blanda med hackad vårlök, spansk peppar, koriander och lite limezest och saft.
Smaka av med salt och peppar.
Hyvla gurkan tunt på längden. Osthyvel eller potatisskalare fungerar lika fint som mandolin.
Blanda sedan gurkan med lite citron, socker och rostade sesamfrön.

Baka skreiryggen i ugnen på 100 grader tills innertemperaturen är 46 grader.
Klicka ut avokadosalsan på tallriken, lägg upp skreiryggen i mitten. Toppa sedan med gurka och lite spad.

Njut av en festligt god skreirygg! Hälsar Carl.

 

 

Scroll to Top