Blekafilé med somriga tillbehör

Blekafilé med somriga tillbehör

Detta är ett måste för den som ännu inte provat på blekafilé med somriga tillbehör! Fisken förekommer främst i vår fiskdisk under vår- och sommarsäsong. Bleka kallas även ‘Lyrtorsk’ och ingår i torskfamiljen.

Fisken har ett vitt mört kött som passar riktigt bra att tillaga i ugn. Receptet på blekafilé med somriga tillbehör innebär en härlig kompott av färskpotatis, ramslök, citronhollandaise och den riktigt saftiga goda tillagade fisken.

Ingredienser

Blekafilé
Smör
Salt & peppar
Citronskivor
Finhackad ramslök

Citronhollandaise: 
2 msk pressad citron
2 äggulor
125 g smör
Salt & peppar
ca 20 stycken ramslöksblad, finhackade.

Gör så här:

Tillagning av fisken: 
Lägg filéerna i en smord ugnsfast form. Krydda med salt och peppar. Lägg över citronskivor och ramslök och täck med grillfolie. Tillaga på 175 grader i 15-20 minuter.

Tillagning Citronhollandaise: 
Smält smöret. Vispa därefter äggulor & citronjuice tillsammans i en bunke. Vispa upp äggulorna och citronjuicen för att sedan fortsätta vispa över vattenbad. Det ska bli en krämig konsistens. Tillsätt (mycket långsamt) smöret under kraftig vispning av äggulorna och citronjuicen. Salta & peppra. Tillsätt den finhackade ramslöken och servera med färskpotatis och primörer!

Scroll to Top